520 περισσότεροι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα εισαχθούν στα ΑΕΙ

  • Published

520 περισσότεροι απόφοιτοι ΕΠΑΛ θα εισαχθούν στα ΑΕΙ

Φέτος θα εισαχθούν 520 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ περισσότεροι από όσους εισήχθησαν πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης.

Πέρυσι,   οι θέσεις εισακτέων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα ΕΠΑΛ ήταν 6.260, ενώ   θα εισαχθούν 6.780 απόφοιτοι.

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «με το άρθρο 8 του Σχεδίου Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργούμε στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα οποία θα εισάγονται κατά προτεραιότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, όπου θα υπάρχουν προγράμματα διετούς διάρκειας που θα οδηγούν στο επίπεδο 5 του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων».

“Επειδή υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση αναφέρουμε ότι για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ θα υπάρχουν από εδώ και στο εξής τρεις δυνατότητες σε ό,τι αφορά τα παιδιά που δεν θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση” είπε ο Δ. Μπαξεβανάκης κι εξήγησε:

Η πρώτη είναι η γνωστή  να επιλέξουν να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο και ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η δεύτερη, αυτό που καθιερώσαμε ήδη από πέρυσι, να εγγραφούν στο μεταλυκειακό έτος  στην τάξη μαθητείας.

Η τρίτη δυνατότητα που καθιερώνουμε σήμερα είναι να μπορέσουν να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών  των ΚΕΕ των ΑΕΙ.

Και οι τρεις αυτοί δρόμοι, σημείωσε ο υφυπουργός, οδηγούν στο ίδιο επίπεδο, στο επίπεδο 5 του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων και για το λόγο αυτό θεσμοθετούμε ότι όποια μοριοδότηση ισχύει για τους αποφοίτους των ΙΕΚ στις προκηρύξεις που γίνονται για θέσεις του δημόσιου τομέα μέσω του ΑΣΕΠ την ίδια μοριοδότηση, 150 μονάδες δηλαδή, θα δικαιούνται από εδώ και στο εξής και οι απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους της τάξης μαθητείας, αλλά και οι απόφοιτοι των ΚΕΕ των ΑΕΙ, για λόγους ίσης μεταχείρισης των αποφοίτων.