Χορηγία αναμνηστικών μεταλλίων στις σχολικές μονάδες ΔΔΕ Φλώρινας για την 200στή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης

  • Published

Χορηγία αναμνηστικών μεταλλίων στις σχολικές μονάδες ΔΔΕ Φλώρινας για την 200στή επέτειο από την έναρξη της Επανάστασης

Συμβολική μέρα η σημερινή… Πριν από 200 χρόνια ακριβώς στις 24 Φεβρουαρίου 1821, ο αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξε την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία με την προκήρυξη «Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδος»‧ κείμενο με το οποίο ξεκινά η ζωή των τελευταίων 200 ετών.

Η επέτειος για τα 200 χρόνια της  Επανάστασης για την ανεξαρτησία της χώρας μας είναι μια σημαντική αφορμή, για να τιμήσουμε τους προγόνους μας από τη μια για τα επιτεύγματά τους και να αναλογιστούμε από την άλλη τις ενέργειες- και ενδεχομένως τις θυσίες- που πρέπει να κάνουμε, για να τα πετύχουμε εμείς οι συνεχιστές τους.

Ιδιαίτερα αυτή η κορυφαία χρονική στιγμή για το έθνος μας μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για τη νέα γενιά, την ελπίδα του τόπου μας, για ένα καλύτερο μέλλον, παρά τον ζόφο των ημερών μας. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εορτασμού της 200στής επετείου από την Ελληνική Επανάσταση, μείζον γεγονός  που αποτέλεσε ορόσημο για την εθνική και παγκόσμια ιστορία, το φροντιστήριό μας, ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ – πάντα ευαίσθητο σε θέματα εθνικά και κοινωνικά –  προέβη στην προσφορά των αναμνηστικών μεταλλίων «Προπομπός» στις σχολικές μονάδες ΔΔΕ Φλώρινας.

Το συλλεκτικό μετάλλιο «προπομπός»  που διατίθεται από την Εθνική Τράπεζα απεικονίζει τον πίνακα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ με την αναγεννηθείσα Ελλάδα που υποβαστάζουν οι εμβληματικές μορφές του προεπαναστατικού ελληνισμού, του Αδαμάντιου Κοραή και του Ρήγα Βελεστινλή και προοιωνίζει την αναγέννηση της σύγχρονης Ελλάδας από τις στάχτες της‧ ευθύνη που έχουμε όλοι οι πολίτες της.